Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Krigsbarn – fortællinger fra 2.Verdenskrig

23. april 2017 13:00 - 16:00

Søndag den 23. april kl. 13-16 inviterer Slagelse Museum indenfor til fortællinger fra 2. Verdenskrig. Hør om en dansk families trængsler under den japanske besættelse af Indonesien 1942-45 samt om hverdagslivet under den tyske besættelsesmagt i Sønderjylland.
Nogle kan stadig erindre 2. Verdenskrig og hvilket præg den satte på hverdagslivet rundt omkring i det besatte Danmark. Mange ting ændrede sig under krigen og alle måtte tilpasse sig så godt de nu kunne, unge som gamle. Denne dag får museet besøg af to gæster, der begge var børn under 2. Verdenskrig.

Thorkil Jacobsen fortæller om forholdene for en dansk familie under den japanske besættelse af Indonesien, der bl.a. betød internering i en japansk koncentrationslejr. Efterfølgende vil dagens anden gæst Jens Ebsen give et indblik i hverdagslivet under den tyske besættelse i Danmark. En tid med rationeringsmærker og det tvungne samarbejde med tyskerne. Specielt det sidste har den ene af vores gæster oplevet under sin opvækst i Sønderjylland. Det var ikke altid simpelt at omgås tyskerne. Selvom de var fjender, kunne man også blive en slags venner.
En farlig udstationering

Thorkil Jacobsen blev født 30. april 1941 i Padang på vestkysten af Sumatra. Hans far var civilingeniør, og havde arbejdet for hollænderne siden 1920. Fortrinsvis på Java, men fra 1941 i byen Padang på Sumatra. Han arbejdede med overrislingsanlæg og byggede veje og broer.
I 1942, da den japanske hær var på vej sydover på deres store, overmodige erobringstogt og nærmede sig Hollandsk-Indien, blev familien overflyttet Til Kita Radja (i dag Banda Aceh) i Aceh-provinsen på Nord-Sumatra. Thorkils far skulle erstatte de hollandske ingeniører, der var blevet indkaldt til militæret.
Men tingene udviklede sig dramatisk.

I marts landede de japanske faldskærmssoldater flere steder på Sumatra. Thorkil og hans mor blev sendt med det sidste tog mod syd. Faren blev taget til fange af japanerne. Efter et kort og meget ubehageligt ophold i fængsel, blev han via en japansk tolk frigivet, da han var dansker. Det viste sig, at danskerne i østen blev betragtet som allierede med tyskerne, og de blev derfor i flere tilfælde skånet.
I mellemtiden var Thorkild og hans mor endt i en japansk interneringslejr (Kz-lejr) i Takengon, en tidligere militærforlægning. Efter 14 dage fik faren reddet dem ud. En farefuld færd begyndte for den lille familie, der endte i relativ sikkerhed hos den danske konsul i Air Tawar. Men krigen fortsatte. Hør hele historien på Slagelse Museum.
Under foredragene vil der blive serveret kage og selvfølgelig Richs Kaffe, så alle kan komme i den helt rigtige stemning. Arrangementet er gratis, når entréen er betalt.

Foto: Familien Jacobsen med Thorkil Jacobsen midt på trappen.
Krigsbarn 23 apr reklame

Detaljer

Dato:
23. april 2017
Tidspunkt:
13:00 - 16:00

Sted

Slagelse Museum
Bredegade 11A
Slagelse, 4200
+ Google Map
Telefon:
58 52 83 27
Hjemmeside:
http://www.vestmuseum.dk/Default.aspx?AreaID=12