Sæsonen for bolighandel nærmer sig, og trænger du til en genopfriskning, eller overvejer du at kaste dig ud i din første bolighandel, vil denne artikel opridse nogle af de faldgruber der findes ved huskøb.

Ved bolighandel er der en masse administrativt arbejde, og et hav af dokumenter der kræver grundig gennemlæsning. Et af de første og vigtigste dokumenter er købsaftalen.

Foto: Boligadvokat24 i Slagelse

Når sælger og køber er kommet til enighed omkring, eksempelvis overtagelsesdag og købesummen, udarbejder ejendomsmægleren en købsaftale. Det er ikke ualmindeligt at købsaftaler fylder over 200 sider, er sprogligt svære at forstå, og består af teknisk kompliceret indhold, hvorfor det anbefales at man henvender sig hos en god boligadvokat, når det omhandler huskøb.

Inden du som køber underskriver købsaftalen anbefales det på det kraftigste, at køber sikre sig et advokatforbehold i købsaftalen. Advokatforbeholdet betyder, at handlen trods underskrift fra købers side, ikke er bindende hvis købers boligadvokat ikke godkender handlen.

Uden et advokatforbehold har man som køber ret til, senest 6 hverdage efter aftalens indgåelse, at fortryde sit køb. Dette medfører dog, at køber betaler sælger en godtgørelse på 1% af købesummen, med et advokatforbehold betales ingen godtgørelse til sælger.

Dernæst er det op til køber, at få tegnet en ejerskifteforsikring. Køber bør sætte sig ind i, hvad ejerskifteforsikringen dækker, da køber efterfølgende ikke kan rejse krav mod sælger af nogen art for fejl og mangler ved ejendommen. Forsikringsselskaberne tilbyder forskellige muligheder for udvidet dækning, og ofte dækning op til 10 år, mens en almindelige ejerskifteforsikring dækker 5 år.

Det er vigtigt at pointere at ejendomsmægleren ikke er forpligtet til, at rådgive køberen omkring handlen. Faktisk forbyder lovgivning at ejendomsmæglere rådgiver begge parter ved bolighandler, derfor står du som køber på egne ben.

Boligadvokat24 i Slagelse står til rådighed som købermægler, og varetager kun dine interesser som køber ved eksempelvis forhandling af pris og vilkår, vurdering og rådgivning omkring ejendommen m.m. De er til rådighed i hele Danmark uanset by.