Pressemeddelelse     

Sundhedsstyrelsen holdt i tirsdags et temamøde, der skulle være med til at nedbringe brugen tvang overfor børn og unge i psykiatrien. Det sker efter, at der har været en mindre stigning i antallet af tvangsepisoder.

Flere af Sundhedsstyrelsens seneste målinger af tvang i psykiatrien har vist en stigning i brugen af tvang overfor børn og unge på landets psykiatriske afdelinger. Netop tvang overfor børn og unge er et område, som Sundhedsstyrelsen har stor opmærksomhed på og følger tæt. Derfor inviterede Sundhedsstyrelsen tirsdag til et temamøde for at diskutere, hvordan der kan blive brugt mindre tvang overfor børn og unge i psykiatrien.

”Vi ville give de relevante parter en mulighed for at mødes, dele gode erfaringer og få indblik i og lære af hinandens metoder og indsatser til forebyggelse af tvang overfor børn og unge. Der var samtidig ekstra fokus på den del af de unge, som er særligt udsatte for tvang f.eks. selvskadende unge,” siger Janet Marie Samuel, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Med på mødet var ministerier, styrelser, faglige selskaber og organisationer, regioner samt patientforeninger. Der var faglige oplæg, ligesom repræsentanter fra hver region kort præsenterede, hvordan de ledelsesmæssigt og fagligt arbejder med at forebygge tvang overfor børn og unge samt hvilke udfordringer, de har.

Derudover talte deltagerne om en række konkrete temaer, herunder hvordan et styrket samarbejde kan forebygge tvangsindlæggelser, hvilke konkrete erfaringer der er med tvangsforebyggende projekter, samt om hvorvidt metoder fra voksenpsykiatrien kan overføres til børn- og ungepsykiatrien.

Det var før 2015 ikke lovpligtigt at registrere tilfælde med tvang overfor mindreårige, hvor der var samtykke fra forældre. Det blev det efter 2015, og en del af stigningen kan muligvis tilskrives den ændring. Samtidig er tallene lave og behæftet med en vis statistisk usikkerhed. Men tendensen skal ifølge Janet Marie Samuel stadig tages seriøst.
”Vi håber, at det her møde kan blive startskuddet til, at vi får vendt udviklingen, og at deltagerne har taget masser inspiration med hjem fra dagen. Og så håber vi selvfølgelig, at det kommer til at kunne aflæses i statistikkerne fremover,” siger hun.