Ægte tæpper – danske og tyrkiske knytter kunsthåndværkere sammen ved udstilling i Vævernes hus. Tæppeudstillingen i Vævernes Hus på Kattrup Gods stiller skarpt på to store tæppeprojekter i Danmark.

Foredragslørdag d. 21. oktober kl. 13-16 med foredrag om det dansk-tyrkiske tæppeværksted Harem og den snart 40 gamle sammenslutning Danske ægte Tæpper.
Harem
Væveværkstedet Harem blev etableret i 1984 og har en direkte tilknytning til Vævernes Hus på Kattrup Gods. Det er kvinden bag Vævernes Hus, Gitte Karlshøj, der i 1980’erne blev inspireret af Tyrkiets sol, farver og vævninger og startede det tyrkiske væveværksted i København op. Harem eksisterede til midten af 1990’erne og nød stor bevågenhed i pressen. Lørdag d. 21. oktober fortæller Gitte Karlshøj historien om den store succes.

Danske tæpper
Et andet tæppeprojekt der fra 1979 introducerede en udstilling med gulvtæpper vævet af danske vævere, markerede sig med formålet at udvide begrebet ”ægte tæpper” til at omfatte andet og mere end orientalske tæpper. Gruppen på 21 vævere har siden markeret dansk tæppevævning under navnet Danske ægte Tæpper. Minna Kragelund fra Museum Vestsjælland vil lørdag d. 21. oktober præsentere historien om den danske tæppevævning.

Meget mere end foredrag
”Lørdag d. 21. oktober byder på meget mere end foredrag”, fortæller Gitte Karlshøj. ”Der er også omvisning i udstillingen ”Kvinder bag væven” og på væveværkstedet i Vævernes Hus”. Derudover bydes der på sandwich, hjemmebagt kage og kaffe. Udstillingen ”Her væver kvinder” er åbent frem til 12. november. På søndage kan man møde nogle af de udstillende vævere. Margrethe Agger kan man møde i udstillingen søndag d. 22. november og Marianne Poulsen kan man møde søndag d. 29. oktober og søndag d. 12. november.

Julebod
Vævernes Hus har i snart et år haft fast base på Kattrup Gods syd for Jyderup. I sommers havde huset besøg af Dronning Margrethe som havde stor interesse for væverne og deres arbejde. Den udstilling Dronningen så, var vævernes egne vævninger inspireret af Karoline Graves. Nu sættes vævningerne fra udstillingen til salg i Juleboden, der holder åbent på fredage, lørdage og søndage kl. 11-15 frem til 12. november. Mere information findes på www.vaevernes-hus.dk.

Væverhuset, udstilling af tyrkiske tæpper. Tæppe vævet på Harem. Foto: Kathrine Brandstrup
Vævernes hus ved Kattrup