SF: Hurtigt internet og ordentlig mobildækning i hele landet, forlanger
Lisbet Bech Poulsen (MF) og Helle Blak (Slagelse byråd) SF.

SF vil sikre hurtigt internet de steder, hvor markedet ikke selv leverer. De sorte bredbåndspletter er særligt store i yderområderne, hvor det ofte ikke kan ofte ikke betale sig for teleindustrien at forbedre dækningen.

– Den digitale infrastruktur er helt afgørende for at kunne tiltrække bosætning og virksomheder. Derfor må der ikke være et digitalt A- og B-hold, hvor adgang til hurtigt bredbånd afhænger af, hvor i landet man bor eller hvor man driver virksomhed, siger Lisbeth Bech Poulsen, teleordfører for SF.
– SF´s Spidskandidat i Slagelse, Helle Blak siger: Det kan være vanskeligt som kommune, at gøre sig lækker for potentielle tilflyttere og virksomheder, når der er sorte huller i den digitale bredbåndsdækning.
SF foreslår blandt andet, at der afsættes 600 millioner kroner via fremtidige frekvensauktioner. Frekvensauktion er de auktioner Staten afholder, hvor teleindustrien kan byde på tilladelserne til at bruge de nye frekvenser.

– I SF mener vi, at de penge, Staten får ind fra auktionerne, skal bruges på at skabe bedre dækning de steder, hvor sektoren ikke selv levere – det er blandt andet i landets yderområder, siger Lisbeth Bech Poulsen, teleordfører for SF.
– Spidskandidat i Slagelse, Helle Blak (SF) udtaler: Hvis vi i Slagelse kommune, skal kunne tilbyde attraktiv bosætning og gode muligheder for at drive erhverv, så er det essentielt, at vi får hurtigt internet og ordentlig mobildækning. Jeg ser frem til at SF deltager i et forlig, der sikrer velfungerende digital infraskruktur også i områder uden for de store byer. En anden gevinst vil være, at der kan skabes lokale jobmuligheder.
Udbygning af bredbåndsforbindelserne kan skabe midlertidige job i anlægsfasen, men også varige jobs som følge af bedre forbindelser til områderne. En analyse fra 2012 viser, at fuld adgang til næste generation af højhastighedsbredbånd i land- og yderområder kan skabe 6-9.000 varige jobs og en vækst i antallet af virksomheder.

SF foreslår følgende:

• At der afsættes 600 millioner kroner via fremtidige frekvensauktioner. Pengene fordeles til bredbåndspuljen – der i dag er på 200 mio. kr. – og eventuelt til et tilskudselement til den kommunale lånepulje. Pengene målrettes landdistrikterne og andre områder med særlige problemer.

• At den kommunale lånepulje til at fremme udbredelsen af bedre bredbånd, som blev etableret i 2014 og nedlagt i 2016, genetableres, således at kommunerne igen kan låne øremærkede midler til at sikre dækningen i de områder af kommunen, hvor det halter med hurtigt bredbånd. Det er kommunerne som i sidste ende lider under, at deres borgere og virksomheder ikke har adgang til tilstrækkeligt gode bredbåndsforbindelser. Kommunale bredbåndudbud kan bidrage til, at alle borgere og virksomheder i kommunen sikres lige adgang til hurtigt bredbånd. Det kræver mere klare rammer for kommunerne, så de i højere grad kan sætte ind med en målrettet indsats i underforsynede områder – i samarbejde med private udbydere.

• At konkurrenceforholdene på bredbåndsmarkedet og det snævert forbundne marked for
bredbåndsbaseret TV gennemgås grundigt med henblik på at sikre, at der ikke sker misbrug af dominerende stilling – i det TDC har en sådan stilling på markedet.

• At den politisk fastsatte 2020-målsætning opfyldes til fremme af vækst og udvikling i hele Danmark. Der må ikke være et digitalt A- og B-hold, hvor adgang til hurtigt bredbånd afhænger af, hvor i landet man driver virksomhed, eller hvor i landet man bor.

• At der nedsættes et Bredbåndsforum, efter svensk model, hvor interessenter og aktører mødes for at have dialog om muligheder, udfordringer og løsninger.
• At det inaktive Teleforum genoplives og at der her udarbejdes en strategi i for at sikre ordentlig mobildækning i hele landet inden 2025.

Baggrund
Overordnet mener SF at de midler som kommer ind fra auktionerne, bør gå tilbage til sektoren i form af en bedre dækning i landets yderområder. Derudover vil aktivering af kommunerne følge den røde tråd i dansk bredbåndspolitik som blev lagt tilbage i 2013, hvor det netop slås fast, at kommunerne spiller en nøglerolle i forhold til at fremme udbredelsen af hurtigt bredbånd lokalt og regionalt.
Samtidig vil en udbygning af bredbåndsforbindelserne kunne skabe jobs i landets yderområder. Der vil kunne skabes job i anlægsfasen, men også varige jobs som følge af bedre forbindelser til områderne. Det fremgår af en analyse fra 2012, at fuld adgang til næste generation af højhastighedsbredbånd i land- og yderkommunerne over en femårig periode skønnes at skabe mervækst i antallet af jobs på mellem 1 og 1,4 procent, hvilket vil svare til 6-9.000 varige jobs og en vækst i antallet af virksomheder.
Med teleforliget fra 1999 er det aftalt, at markedet selv skal udrulle bredbåndsdækningen i det omfang der er en businesscase. Det har hæmmet udviklingen af internetdækningen i mange tyndtbefolkede områder, og de politiske initiativer der er taget har mindsket, men ikke løst problemet. Vi bør få en ny, tidssvarende aftale for området, som tager hensyn til den meget store udvikling, der er sket inden for IT-området de seneste 15 året. Et nyt teleforlig bør have landets yderområder med som et højprioriteret emne i aftalen.

Lisbeth Bech Poulsen, SF, Slagelse Byråd.
Helle Blak, SF, Slagelse Byråd.