Kør bil, når du kører bil. Uopmærksomhed i trafikken er hvert år skyld i ulykker, hvor personer kommer alvorligt til skade eller mister livet.

Med en kampagne vil Slagelse Kommune have flere til at holde fokus på trafikken, når de sidder bag rattet.
På store plakater på en række parkeringspladser i Slagelse Kommune vil bilisterne i de kommende uger blive mødt af budskabet ”Kør bil, når du kø-rer bil”.

Plakaterne sættes op på flg. parkeringspladser
• Rådhuspladsen i Slagelse
• H.P. Hansens Plads i Slagelse
• Havnearkaderne i Korsør
• P-pladsen på Bakkenborgvej i Skælskør
Slagelse Kommune har sat plakaterne op, da man sammen med Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension sætter fokus på, at uopmærksomhed er skyld i mange alvorlige ulykker i trafikken.

I Sydsjælland og Lolland-Falsters politikreds har ulykker med uopmærksom-hed kostet 21 mennesker livet i perioden 2011 – 2015, viser tal fra Vejdi-rektoratet.

– Plakaterne skal minde folk om at holde fokus på trafikken, når de kører afsted. Få ringet, skrevet din sms, tastet på din GPS eller skrevet de ting ned, der fylder i dit hoved, før du kører. På den måde kan du bedre kon-centrere dig om at holde fokus på trafikken, når du sætter nøglen i tændin-gen og træder på speederen, siger formand for Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Henrik Brodersen(O).

Kom ud af din boble
Kampagnen ”Kør bil, når du kører bil” er aktiv fra den 18. september til den 8. oktober. Politiet bakker op om kampagnen ved at sætte ind med kontrol i den første uge af oktober, hvor man har særligt fokus på uopmærksomme trafikanter. Hele 63 kommuner er med i kampagnen.
Som noget nyt vil kampagnen i år sætte ekstra fokus på de bilister, der sid-der og falder i staver bag rattet, når de kører i trafikken. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger hele 28 % af de bilister, der har kørt galt eller været ved at køre galt, at de sad i egne tanker, da det skete. Og blandt dem siger hele otte ud af ti, at ulykken/den farlige situation kunne have været undgået, hvis de ikke havde siddet i egne tanker.

– Uopmærksomhed er ikke kun at skrive på sin mobil, mens man kører. Hvis man ikke er mentalt til stede bag rattet, men har tankerne alle mulige andre steder, så risikerer man at reagere langsommere, hvis der pludselig sker noget uventet. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at være mentalt til stede, når de kører i trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Den nye kampagnefilm, hvor man ser en bilist, der sidder i sine egne tanker og kører galt, kan ses på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside: www.sikkertrafik.dk/kørbil Du kan også løbende følge med i kampagnen på Facebook: www.facebook.com/sikkertrafik

Fakta:
Hvis man f.eks. kører 80 km/t. og kigger på sin mobil eller er uopmærksom på anden vis i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter i blinde.
I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt 4.362 bilister, der har kørt galt eller været ved at køre galt inden for det seneste år, siger hele 28 %, at de sad i egne tanker, var trætte eller stressede, da det skete. Otte ud af ti siger, at den farlige situation kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede (kilde: Promonitor for Rådet for Sikker Trafik, januar 2015 – juni 2017).

Gode råd: Kør bil når du kører bil. Sådan gør du:

• Forbered turen og kør i god tid:
Få fixet, hvad der skal fixes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.

• Drop mobilen:
Sluk telefonen eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade væ-re med at kigge på den, når du kører. Hvis det er nødvendigt for dig at tale i telefon på vejen, så forbered den håndfri installation, inden du starter bilen. Vent med komplicerede telefonsamtaler, til du er fremme.

• Fokusér på trafikken:
Hvis dine tanker begynder at vandre, så mind dig selv om, at du kører bil og koncentrer dig, om de ting, der sker i trafikken. Har du passagerer med, så kig forsat på trafikken, mens du taler med dem.

• Hold ind til siden:
Hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting – eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed, så hold ind til siden, når det er muligt og få det ordnet. Forsøg ikke at gøre det, mens du kører.

• Få hjælp af din medpassager:
Få andre i bilen til at klare de ting, der tager din opmærksomhed fra trafikken. F.eks. skrue låget af din vandflaske, kigge på kort, række dig solbriller, svare din telefon, indstille GPS osv.

SIKKER TRAFIK – Opmærksomhed