De ældste skolebørn kommer oftest til skade i trafikken

Når landets skoleelever skal ud på vejene efter sommerferien, er det ikke de nye og uerfarne skolebørn, men derimod de ældste elever, der kommer ud for flest trafikulykker.

Det er de 13-16-årige, der kommer mest til skade i trafikken. Ifølge ulykkesstatistikkerne kommer over ti gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt end de 6-årige. Derfor sætter Slagelse Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden nu fokus på teenagerne med den landsdækkende kampagne ”Teenager i trafikken”.

Som noget nyt i år, er der også udarbejdet kampagnemateriale, ”På med Pang”, til mellemtrinnet, 4. klasse. Her sættes der fokus på at eleverne skal være synlige, også i dagslys, og der er også postkort til forældrene.

Kampagnen skal minde forældre om, at de stadig har et ansvar, når børnene bliver ældre, og at det nytter at blande sig.

– Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de f.eks. cykler sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det, siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Politi og plakater på skolevejene
I forbindelse med kampagnen laver politiet også kontroller på skolevejene. Det sker i uge 32-33, hvor skolerne starter op efter ferien. Hvert år viser politiets kontroller nemlig, at mange bilister kører for stærkt på skolevejene. Slagelse Kommune sætter i den forbindelse plakater op ved skolerne, som skal minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme på store og små skolebørn.

– Som barn eller ung kan det være svært at overskue den ofte kaotiske morgentrafik omkring skolerne. Derfor er det vigtigt, at flere bilister sænker farten og viser hensyn, så ingen skoleelever kommer til skade i trafikken, siger udvalgsformand for Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Henrik Brodersen fra Slagelse Kommune.

Kampagnen løber af stablen i din kommune og i hele landet fra 7. august til 3. september.

Fakta: To gode råd til forældre til teenagere
Det nytter at tale trafik med din teenager. Selvom det ikke altid føles sådan, så lytter teenagere mere til deres forældre end til vennerne, viser undersøgelser.

1. Lav regler eller aftaler
I kan fx have regler om cykelhjelm, brug af mobiltelefon i trafikken, eller hvordan din teenager kommer hjem fra fest

2. Se på dine egne trafikvaner
Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at din teenager efterlever dem.

Sådan ser antallet af dræbte og tilskadekomne teenagere ud i din politikreds

(Kilde: Vejdirektoratet)
Dræbte og tilskadekomne 13 – 16 år 2012 2013 2014 2015 2016 Sum
Midt- og Vestsj. Politikr. 14 12 7 10 7 50

Sådan ser antallet af dræbte og tilskadekomne børn i alderen 6-9-år ud i din politikreds
(Kilde: Vejdirektoratet)
Dræbte og tilskadekomne 6 – 9 år 2012 2013 2014 2015 2016 Sum
Midt- og Vestsj. Politikr 2 5 2 2 2 13

Foto: Rådet for sikker trafik
%d bloggers like this: