I haveforeningen Østervang på Gl. Holbækvej i Slagelse er der i øjeblikket fuld knald på liggehønen. Haveejerne luger, planter, graver, slås med skvalderkål og hygger sig i det lune forår. Bestyrelsen – med formand Jørgen Graversen i spidsen – lægger nu an til den helt store charmeoffensiv. ”Vi vil gerne have nye naboer ind i kolonien”, siger Graversen. ” Vi har for nyligt gået alle de ledige haver igennem og har både noget for den der vil starte på en vild grund, den der vil have et lille hus på grunden man kan bygge videre på og bestemt også den stort set færdigt anlagte have der er lige til at sætte sig og nyde livet i”, fortsætter formanden.

Kolonihavetanken stikker helt tilbage til starten af 1800 tallet hvor den første danske kolonihave blev anlagt i Sønderjylland og gennem tiden har fællesskab været en drivende kraft i de danske foreninger. Også i Østervang kan man lide fællesskabstanken og det at hjælpe hinanden. ” Vi hjælper gerne hinanden og holder også øje med hinandens haver”, siger Graversen og fortsætter” Egentlig er der jo bare plads til alle. Om man vil være en del af det hele eller bare være dig selv i haven er helt op til den enkelte og vi har et sammensurium af forskellige mennesker og netop det tror jeg er konlonihavernes styrke. Selvfølgelig har de yngre generationer andre krav og ideer end os halvgamle, men netop det er jo i den grad med til at udvikle tanken om den lille plet jord med Dannebrog for enden af flagstangen”, slutter formanden.
Tilbage til de ledige haver man kan erhverve sig for stort set ingenting. Foreningen har netop lagt en liste op på http://www.xn--hfstervang-1cb.dk/?page_id=22 og man er mere end almindeligt velkommen til at gå en tur i området for at snuse lidt til atmosfæren i en af Danmarks fem største kolonihaveforeninger.

Tak til Michael Niemann/HF Østervang for orientering.

Storvask i Haveforeningen Østervang, Gl. Holbækvej. Foto: M. Niemann
Haveforeningen Østervang. Foto: Michael Niemann
Fællesspisning i Østervang. Foto: M. Niemann
Kolonihaver, set ovenfra,Haveforeningen Østervang. Foto: M.Niemann
Forår i Haveforeningen Østervang. Foto: M.Niemann