Turismen ved den sjællandske vestkyst skal styrkes, og vestkysten skal opleves som en turistdestination med en unik og bred vifte naturtilbud og -oplevelser. Det er bare nogle af målene med et nyt kyst- og naturturismeprojekt, som Slagelse Kommune har sat i søen. 82 deltagere kickstartede forleden arbejdet med at få sat den vestsjællandske kyst- og naturturisme på landkortet, så de sammen kan udvikle bedre og nye turistattraktioner.

Hvordan udvikler vi sammen turismen i Slagelse Kommune? Hvordan udvikler vi nye oplevelser til turisterne og giver dem lyst til at se kommunens dejlige landområder, kyst og natur? Og hvordan kan turismen arbejde bedre sammen på tværs? Svarene på de spørgsmål er en arbejdsgruppe i Slagelse Kommune omkring projektet ”Kyst- og Naturturisme” kommet tættere på efter en workshop med 82 deltage-re fra bl.a. Korsør, Skælskør, Slagelse, landdistrikterne og øerne mødtes sammen med Landudvikling Slagelse og Slagelse Kommune for at dele gode erfaringer på tværs af områderne.

Vi skal vise vores autentiske og mindeværdige oplevelser
– Rundt om i kommunen har vi mange, der ikke ser sig selv som egentlige turisme-virksomheder. Det er bl.a. dem, der står for de små, gode kvalitetsoplevelser og det gode værtskab i landområderne. De har en enorm stolthed over deres område, og det er med til at gøre oplevelserne for turisterne autentiske og mindeværdige. Det er oplevelser skabt ”con amore”, siger formand for Landudvikling Slagelse Troels Brandt.

Det vi har skal bringes tydeligere i spil
Netop det lokale værtskab er det målet at bringe endnu mere i spil, så turister kan få unikke autentiske oplevelser, som kun kan opleves i Slagelse Kommune. Her spiller den nærværende og menneskelige kontakt bl.a. ind.

– Vi har sat ekstra fokus på turismen i år, og vi håber, vi kan udløse mere af det unikke potentiale, der er i vores område. Sammen skal vi slå meget mere på stedbundne oplevelser, som er unikke for vores område. Vi skal udvikle og tage udgangspunkt i meget af det, vi allerede har, og som vi ved virker, men det skal bredes endnu mere og tydeligere ud. Det vil give gode oplevelser både for turisterne, men også for alle der bor her og som kan bidrage til at vise vores smukke egn frem, siger formand for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget Troels Christensen.

Turister skal lokkes og fristes
Netop med udgangspunkt i det som virker, er det tankerne bag projektet at nuværende turistplatforme skal udnyttes og bringes endnu mere i spil blandt lokalturismen i kombination med den nærværende og menneskelige kontakt, som gør oplevelserne autentiske og troværdige for turister. Målet er derfor at skabe værdi mellem en række områder, som gennem gensidig understøttelse kan skabe bedre og nye turistattraktioner.

– Workshoppen gav et rigtigt godt spark i den retning vi skal. Sammen med bl.a. Visit Vestsjælland vil vi målrettet skabe aktiviteter, hvor vi sikrer en kobling mellem en pakkeløsning hvor vi samler udstyr, guidede oplevelser, overnatning mv. med naturoplevelser, der kan opleves på egen hånd, for vi har rigtig meget at byde på. Men vi skal være bedre til at få vist vores turister, hvad der er i hele området, og det kræver også, at vi indbydes kender vores område rigtigt godt lige fra de lokale fødevarer til aktiviteter langs kysten. Hvis ikke vi selv kender mulighederne, så bliver det sværere for os at lokke turister hertil og friste dem til at blive her lidt længere, siger projektleder Puk Kirkeskov Hvistendal fra Slagelse Kommune.

 

Korsør Havn, en roer. Foto: Hans Trier.
Foto: Torben Villumsen.