Spisevenner skal give ældre mere appetit på livet og styrke dem socialt. Det kan være lidt ensomt at spise alene. Sætter man sig til middagsbordet med andre og nyder både maden og det sociale samvær, så ryger der ofte også en ekstra bid ned, mens snakken lystigt går ved bordet. Derfor planlægger Slagelse Kommune at etablere spisevenner, som tager hjem en gang om ugen og besøger borgere, der modtager mad fra kommunen. Målet er, at spisevenner skal øge borge-rens appetit og styrke det sociale samvær.

Frivillige spisevenner kan hjælpe både på vægten og humøret blandt ældre borgere. Derfor har Ældrerådet opfordret Slagelse Kommune til at indføre spisevenner, da det er en voksende tendens i landets kommuner. Derfor har Sundheds- og Seniorudvalget netop besluttet på sit senest møde at igangsætte initiativet med spisevenner i kommunen, såfremt finansieringen kommer på plads. Slagelse Kommune vil ansøge ministeriet om omprioritering af værdighedsmidler til etablering af spiseven-initiativet i 2017.

– Når man mødes en gang om ugen med sin frivillige spiseven kan det sociale samvær være med til både at øge vægten og appetitten, og i sidste ende også styrke livskvaliteten hos ældre borgere, som modtager mad fra kommunen. Vi vil gerne sikre at alle borgere i kommunen har mulighed for at gøre noget aktivt og være sammen med andre, og det gælder selvfølgelig også de ældre borgere som bor alene i eget hjem. Vi er derfor meget spændte på at følge indsatsen, siger formand for Sundheds- og Seniorudvalget Ann Sibbern (O).

Mad smager bedst sammen med andre
Tanken med spisevenner er, at godt selskab ofte får appetitten til at stige, da mad for de fleste smager bedst i selskab med andre, og ideen er at få måltidet forbundet med tryghed, glæde og fællesskab.

– Spisevenner og det sociale samvær giver de ældre mere hygge og nærvær i hverdagen, så det kan også have en forebyggende indsats, hos de ældre som kommer til at nyde godt af tilbuddet. Derfor er vi rigtig glade for, at Slagelse Kommune støtter op om indsatsen omkring spisevenner, så de ældre borgere i kommunen kan få selskab til maden, siger Otto Dræbye formand for Ældrerådet i Slagelse Kommune.

Hvem kan få spisevenner?
Hjemmeplejen i Slagelse Kommune vil være med til at identificere de enlige, småspisende borgere, som vil kunne have gavn af socialt samvær over mål-tidet en gang om ugen. Det vil blive ældre borgere, der modtager kommunale måltider, som vil få tilbudt muligheden for en spiseven. De frivillige spisevenner vil blive tilbudt en hovedret, som vil blive leveret sammen med borgerens måltid.

Senior Couple Enjoying Meal Together

Igangsættelse af spisevenner afventer lige nu ministeriets beslutning omkring omprioritering af værdighedsmidlerne.

 

 

 

%d bloggers like this: