Harrested Å-projekt kan løse flere problemer, skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget vil undersøge mulighederne for at restaurere Harrested Å og genskabe Harrested Sø. Første skridt bliver at høre lodsejerne.

Bedre vandkvalitet, mindre risiko for oversvømmelser og bedre levebetingelser for dyr og planter. Det er nogle af fordelene ved et nyt naturprojekt omkring Harrested Å, som Erhvervs- Plan- og Miljøudvalget på sit møde mandag besluttede at arbejde videre med. Men før udvalget beslutter, om man vil igangsætte projektet, skal lodsejerne inddrages.

– Ved at tænke helhedsorienteret, løser vi flere udfordringer med det her projekt. Lodsejere langs vandløbet vil få mindre risiko for at få oversvømmet markerne, vi får renset spildevandet bedre end i dag, og samtidig skaber vi mere natur. Derfor håber jeg også, at lodsejerne vil se positivt på projektet, siger formand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget Villum Christensen (I).

Hvordan, det endelige projekt skal se ud, er ikke på plads endnu. Det afhænger af lodsejernes interesse for at deltage, men tanken er, at genskabe Harrested Sø og skabe et vådområde ved Falkensteen samtidig med, at Harrested Å bliver restaureret, så vandet får lettere ved løbe igennem vandløbet og dyr og fisk får bedre leveforhold.

Harrested Sø og vådområdet ved Falkensteen vil tilbageholde vand og være med til at mindske risikoen for oversvømmelser langs både Harrested Å og Seerdrup Å. Projektet vil samtidigt mindske mængden af sand og grus, der i dag aflejre sig i vandløbet, og vandløbet vil komme til at virke som et ”naturligt” renseanlæg for både næringsstoffer og organisk materiale fra blandt andet spildevand. Det vil være med til at sikre bedre vandkvalitet.

– Det er vigtigt, at vi skruer projektet sammen i samarbejde med lodsejerne, hvis det skal blive en succes. Derfor starter vi med at tage en dialog med dem, og jeg håber, at de vil gå konstruktivt ind i projektet, siger Knud Vincent (V), næstformand for Erhvervs- Plan- og Miljøudvalget.

Alle lodsejere, som bliver berørt af projektet, bliver personligt kontaktet af projektleder Lars Gaarn, Slagelse Kommune.

 

Projekt_HarrestedAa
Foto: Slagelse Kommune. Billedet viser et muligt resultat af projektet.