I år bliver Multihallen på Musholm i Korsør og restaureringen af Kanehøj Mølle i Skælskør begge hyldet med Slagelse Kommunes Bygningspræmiering. Det kunne borgmester Stén Knuth (V) afsløre på Nytorv i forbindelse med åbningen af Sct. Michaels Nat i Slagelse fredag aften.

Vinderne er udvalgt blandt de fem nominerede bygninger. Dommerkomitéen. har fundet både den nybyggede multihal med tilhørende boliger på Musholm og restaureringen af Kanehøj Mølle værdige til årets bygningspræmiering. Derfor bliver begge bygninger i år præmieret.

Dommerkomiteen skriver følgende i begrundelsen for at præmiere de to bygninger:

Multihal og boliger på Musholm i Korsør, Musholmvej 100

Musholm

Bygherre: Musholmfonden, Kongsvang Allé 23, 8000 Århus.
Arkitekt: AART Architects, Åboulevarden 22, 8000 Århus.

Musholm har i 2015 fået en større tilbygning til det eksisterende feriebekompleks fra 1998. En multihal og en ny værelsessektion, der smukt går i dialog med den eksisterende arkitektur og tilfører nye rumlige oplevelser. Det nye bygningskompleks tilpasser sig og udnytter på fornemmeste vis, stedets placering i det sårbare kystnære område og formår på trods af, at det ikke lægger sig i første række, at udnytte stedets helt unikke beliggenhed i sine indre rum.

Musholm er banebrydende og unik på flere måder og måske det eneste byggeri i Norden, der på naturlig og smuk vis formår at integrere tilgængelighedskravene gnidningsløst i arkitekturen. Her findes et sjældent byggeri, der gør en dyd ud af at skabe smukke rum for alle og nye fysiske muligheder for bevægelseshæmmede, uden at skilte med det.

Slagelse Kommune har med tilbygningen til Musholm fået et byggeri, man kan være meget stolte over.

Restaurering af Kanehøj Mølle, Kanehøj Møllevej 53, Skælskør

Kanehøj

Bygherre: Kanehøj Møllelaug v. Anders Bülow Kristiansen
Arkitekt: Møllebygger Jørn Nilsson
Den totalrenoverede Kanehøj Mølle fremstår i dag som et smukt vartegn i landskabet. Renovering er igennem en årrække udført med stor omhu og pietetsfølelse af møllelauget, der består af en række ildsjæle med bistand fra professionelle møllebyggere.

Møllen er i fuld funktionsdygtig stand som en klassisk hollændermølle med muret base, en mølleomgang samt et stort sort klinkebeklædt mølletårn med møllehat og hvidmalede møllevinger.

Møllelauget står også for den nuværende drift, både hvad angår mølleriet og ekspedition af besøgende/ turister, som kan købe nymalet mel.

Bedømmelseskomiteen finder, at renoveringen er gennemført meget overbevisende.