Større brug af nyttejobs skal vende udviklingen på jobmarkedet i Slagelse Kommune. For mens landet som helhed oplever stigende beskæftigelse, stiger antallet af borgere på overførselsindkomst her i kommunen. Det kan kommunens økonomi ikke holde til.

– Vi har 11.000 borgere på offentlig forsørgelse, når vi har trukket pensionister fra. Ud af dem er 2.000 på kontanthjælp, og flere end halvdelen af dem har været på kontanthjælp i over et år. Det er ikke en holdbar situation, hverken for borgeren eller for kommunen. Derfor skal vi gøre mere for at få dem i job, siger formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Helle Jacobsen (V).

Derfor besluttede et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets august-møde at øge indsatsen over for de ledige.

– Vi er i en situation, hvor vi har alt for mange borgere på overførselsindkomst. Mens ledigheden i landet som helhed er faldende, stiger den i vores kommune. Og det har vi ikke råd til, siger Ali Yavuz (A).

En refusionsreform med virkning fra årsskiftet 2015/16 betyder, at kommunen skal finansiere en større del af overførselsindkomsterne, fordi refusionen fra staten bliver mindre. Det medfører et markant øget pres på kommunens økonomi.

– Det er i virkeligheden meget simpelt: jo flere penge vi bruger på overførselsindkomster, desto færre penge har vi til skoler, pædagoger og plejehjemspersonale. Derfor bliver vi nødt til få flere i arbejde, for vores økonomi kan ikke klare at så mange borgere er på passiv forsørgelse, siger Ann Sibbern (O).

Indsatsen for at få flere i arbejde følger flere spor. Nyttejobordningen får en fremtrædende rolle, så borgerne kan få tilstrækkelige færdigheder til at indgå på det ordinære arbejdsmarked eller begynde på en uddannelse. Nyttejobordningen giver jobcentrene mulighed for at sende ledige ud i beskæftigelse, der ikke konkurrerer med det ordinære arbejdsmarked.

Baggrund
Et flertal bestående af A, V, O i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 11. august, at jobcentret skal fortsætte i den retning, som anbefales i notatet ”JobFokus”. Liste Ø stemte imod.

Notatet kan sammen med dagsordenspunktet læses via Politikerweb.