trelleborg_luftfoto51 ansøgere fra hele verden har vist stor interesse for at tegne det nye oplevelses- og videnscenter på Trelleborg. Fem arkitektteams er sluppet gennem et enigt dommerpanels nåleøje og er nu udvalgt til at give konkrete bud på udformning af både arkitektur og udstillinger, så Ny Trelleborg kan blive en helstøbt kulturattraktion.

Ikke færre end 51 ansøgninger fra både Japan, Frankrig, Finland og ikke mindst Danmark har vist stor interesse for at tegne det nye oplevelses- og videnscenter på Trelleborg gennem en projektkonkurrence, hvor virksomhederne har budt ind med forslag til, hvordan arkitektur og formidling kan bindes sammen i det fremtidige Ny Trelleborg.

Stærkt ansøgningsfelt
Feltet af ansøgere har været stærkt, og fem arkitektteams er udvalgt til at give deres endelig bud på, hvordan Ny Trelleborgs arkitektur og udstillinger skal se ud. De fem udvalgte arkitektteams består af store, danske rådgiverfirmaer som har teamet op med firmaer inden for bl.a. arkitekt-, udstillings- og landskabsdesign.

– Det er meget erfarne og kreative virksomheder, som har budt ind på at løfte opgaven, og det er fem stærke, bredt sammensatte teams, som vi nu har udvalgt til at tegne de endelige bud på, hvordan det kommende oplevelses- og videnscenter på Trelleborg skal se ud. Vi er meget spændte og forventningsfulde efter at se de forskellige bud, så vi kan få et konkret billede af, hvordan vores store kulturelle fyrtårn vil se ud i fremtiden, siger borgmester i Slagelse Kommune Stén Knuth.

De fem arkitektteams som skal til tegnebrættet
De fem udvalgte arkitektteams er i vilkårlig rækkefølge:
– Henning Larsen Architects
Teamet op med: Kvorning design og kommunikation, Rambøll, SLA Lands-cape
– 3xNielsen
Teamet op med: Atelier Brückner, karres+brands, YOKE, Orbicon
– Erik Møller Arkitekterne
Teamet op med: Terroir Arkitekter, Henrik Jørgensen Landskab, Re-dia+Oddfischlein, udstillingsdesignere, ingeniør Aksel V. Jensen, historisk og arkæologisk ekspert Andres Dobat, Aarhus Universitet
– PLH Arkitekter
Teamet op med: All atelier lorentzen langkilde/arkitekter, GODdesign Gert Olsen, udstillingsarkitek/ Filminstruktør, Rumle Hammerich/Artdirector, Søren Buus, GHB Landskabsarkitekter, MOE Rådgivende Ingeniører
– Søren Andersen Arkitekter
Teamet op med: ICONO a/s, Drias Rådgivende Ingeniører

– Vikingeborgen Trelleborg er et af Harald Blåtands ypperste anlæg, og det fortjener den fineste formidling af historien. For de fem arkitektteams må det være en særlig opgave at give et bud på et nyt oplevelses- og videnscenter på et sådant sted. Min forventning er, at vikingetidens borg ved Trelleborg modsvares af noget af det bedste, som nutidens arkitekter og udstillingsdesignere kan præstere, siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen.

Vinderprojektet offentliggøres den 29. januar 2016 og det nye oplevelses- og videnscenter på Ny Trelleborg forventes at stå klar i løbet af 2020.

Dommerpanelet
Slagelse Kommune; Borgmester Sten Knuth
Slagelse Kommune; Formand for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget Troels Christensen
Ejendomsfonden Museet v Trelleborg; Bestyrelsesmedlem Lis Tribler
Slagelse Kommune; Projektejer Uddannelsesdirektør Vini Lindhart
Nationalmuseet; Direktør Per Kristian Madsen
Nationalmuseet; Vicedirektør Camilla Mordhorst
2 eksterne fagdommere med speciale i bygningsarkitektur mv.
1 ekstern fagdommer med speciale i udstillingsdesign mv.

Fakta om udvælgelsesprocessen
Udformningen af fremtidens udstilling og museumsbygning på Trelleborg blev indledt med en projektkonkurrence, som blev afholdt med en åben prækvalifikation, hvor 51 ansøgere bød ind på at kunne løfte opgaven.

Ansøgerne er hver især grundigt vurderet ud fra en række udvælgelseskriterier i prækvalifikationens EU-bekendtgørelse bl.a. referencer fra tilsvarende projekter, cv for nøglemedarbejderne, organisationsdiagrammer etc.

De fem udvalgte teams indbydes nu til at at udarbejde deres endelige bud på det Ny Trelleborg. Vinderen offentliggøres 29. januar 2016.